Digital Romania oferă soluții software pentru pasionații de digitalizare.

Digitalizarea, șansa de modernizare a României

România are șansa de a se moderniza, din punct de vedere al digitalizării, în perioada imediat următoare. Care sunt implicațiile și provocările pentru țara noastră?
Digitalizarea, șansa de modernizare a României

Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster, a fost invitat la evenimentul #2022 IT&C Summit organizat de către Revista Newsweek România pe tema Industria 5.0 – schimbări și impact asupra afacerilor și sectorului public.

În intervenția sa, Andrei a completat imaginea prezentată de antevorbitorii săi în ceea ce privește actualitatea în mediul de business din IT și industrie, cu viziunea CLUJ IT Cluster, specifică unei organizații asociative sectoriale de tip umbrelă, care reunește tendințe și mediază specificitățile organizațiilor membre, într-un efort permanent de susținere a dezvoltării și creșterii capacității membrilor săi, pe de o parte, precum și a ecosistemului extins, pe de altă parte. 

Unul din ingredientele cheie ale acestui demers este inovația, promovată în proiecte aflate la frontiera cunoașterii, proiecte care încurajează sau finanțează inovarea, clusterul atrăgând astfel bani pentru companii românești care dezvoltă soluții tehnologice inovative.

Competențele emergente sunt și ele vitale, formarea lor făcând obiectul unor proiecte dedicate pe care Cluj IT Cluster le implementează împreună cu consorții europene și naționale, prin care oameni și organizații se pregătesc pentru meseriile cerute acum pe piață și, totodată,  pentru cele care clusterul  anticipează că vor fi la mare cerere în viitor. 

Nu în ultimul rând, conectarea cu noi piețe este asigurată prin acțiuni de internaționalizare a companiilor IT din România, mai ales în țări din afara Uniunii Europene.

Revenind la progresul tehnologic, atunci când analizăm situația României în ceea ce privește resursa umană și competențele digitale, constatăm că potențialul de creștere al companiilor este afectat negativ de penuria de resurse umane calificate, pe fondul nefericit al scăderii populației active, coroborat cu motive de natură economică:  România avea, până la declanșarea războiului din Ucraina, a doua cea mai numeroasă populație care și-a părăsit țara (după Siria). Tehnologia este un răspuns la această provocare din ce în ce mai serioasă pe care România va trebui să o traverseze.

În cadrul panelului “Beneficiile Industriei 5.0 și soluții pentru adaptare la tehnologiile viitorului”, au fost menționate diverse soluții de tip RPA (robotic process automation), automatizare, robotizare, care pot contribui la degrevarea de sarcini repetitive și foarte consumatoare de resurse a personalului din organizații. “Impactul societal pozitiv poate fi asigurat prin adopția la scară largă a acestor soluții, mai ales în administrația publică, la nivelul tuturor entităților care livrează servicii publice. Mai e de menționat aici și noul mod de lucru, iar in industria de IT cel hibrid va deveni unul predominant; tendința este cât se poate clară și ireversibilă.“ a accentuat Andrei Kelemen.

Ce resurse sunt disponibile pentru susținerea transformării digitale în România?

Comisia Europeană a lansat  programul Digital Europe cu o alocare de aproximativ 7,5 miliarde de euro gestionate direct de Comisie. La acestea, se adaugă fondurile structurale și cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinate digitalizării.

Centrele de inovare digitală  sau hub-urile de inovare digitală sunt instrumente prin care politicile de transformare digitală pot fi aduse în teren, mai ales către IMM-uri și către furnizorii de servicii publice; ambiția europeană este ca în fiecare regiune de dezvoltare să existe cel puțin o asemenea inițiativă. Aceste centre asigură mai multe tipuri de servicii: test before invest, training, acces la finanțare și networking. Un astfel de centru de inovare digitală este DIH4Society, o inițiativă a Cluj IT, în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Oradea și Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, cu focus tehnologic pe securitate cibernetică și robotică inteligentă, incluzând aici și automatizarea facilitată prin soft. DIH4Society se adresează în principal sectoarelor de producție industrială, serviciilor publice și domeniului sănătății.

În România există resursele și instrumentele necesare unei transformări și alfabetizări digitale eficiente, asigurate prin programe dedicate, demarate cât mai timpuriu, pentru a atinge, la nivelul întregii societăți, obiectivele asociate creșterii competitivității, a productivității și a nivelului de trai, pe fondul progresului tehnologic. Este o șansă unică de a aduce România, atât din punct de vedere economic cât și social, la un nivel comparabil cu cel din restul țărilor europene.

Sursă: https://www.clujit.ro/digitalizarea-sansa-de-modernizare-a-romaniei/ 

 

199 persoane au citit acest articol.

Horia Nes

Numele meu este Horia Neș sunt pasionat de digitalizare,  citesc constant despre proiecte noi si ofer consultanță pe partea de vânzari de solutii software.

0 Commentarii

Lasă un comentariu

Urmărește-ne

Digital Romania - Solutii software pentru pasionatii de digitalizare